Sebanyak 14 buah lagu akan dipertandingkan pada malam 10 Januari 2010 nanti.  Baek korang siapkan semua kerja-kerja yang lecturer suruh buat, study betul-betul, settlekan apa yang belum settle. Sebab  malam nanti, boleh tengok AJL dengan senang hati tanpa resah.

Anugerah juara lagu ini memberi peluang kepada para komposer atau penyanyi untuk menonjolkan seni lagu masing masing. Ini sememangnya baik untuk industri musik tempatan di negara kita yang semakin lama hilang begitu sahaja. Saya tengok kat Malaysia ni, lagu yang diputarkan di radio, asyik-asyik lagu indon, asyik-asyik lagu indon, indon-indon, asyik-asyik. Betul kan? Saya bukan suruh nak benci lagu indon. Sayangkan  Indonesia. Kita serumpun. Ini semua salah radio.

AJL ke-24 ini bakal memberi saingan yang sengit antara finalis. Dari segi sarikata lirik, tempo lagu, persembahan, semua akan dinilai. Black dengan lagu yang dibawa, Aku Sayang Kamu mungkin akan memberi kejutan, kerana vokalnya yang mantap seperti Lan (Azlan & Thetypewritter), peluang menjerit terlalak-lalak tanpa belas kasihan mungkin terjadi, lagu yang catchy, boleh menawan hati juri. Jujur dan ikhlas, saya tak suka Black, erm dye cam poyo sikit. Tak kesahlah, juri yang menentukan.

Tomok. ya tomok! dengan lagu Rindu Terhenti. Saya memang fans hardcore dye dulu2 masa zaman pra-mumayyiz..tapi sekarang tak lagi. Sejarah takkan berulang. Beliau sering menjadi pujaan gadis-gadis yang selalu terkeliru antara Akmal (MD UKM)  dan Tomok. Dua-dua hot, kacak, kacak dan hot. Bagi mereka berdua, rambut dianggap aset yang penting. Kalau nak dapat tumbukan free, tryla usik-usik rambut dyorang.

Mungkinkah fenomena musik indie telah memberi peluang untuk Hujan, Yuna dan Bunkface untuk beraksi pada malam esok nanti? membuka mata-mata sekalian manusia di malaysia ini. Sehingga budak-budak sekarang semakin fanatik dengan gaya-gaya yang dikatakan 'indie'. Merepek! indie mana ada gaya.
Budak-budak yang tak ketahuan yang kononnya budak indie ini pun cakap,

 ' baju kolar V, baju kotak-kotak, seluar skinny jeans, bla bla bla itulah indie bro..' .

Hurm..indie la sangat, show off je tau, makna sebetul-betulnya indie tak tahu. Kau india, bukan indie. Maaf, ini bukan rasicm, tiada kaitan.

Amat mengecewakan apabila lagu Seiring dan Sejalan yang didendangkan oleh Hanis dan Elias tidak layak ke final. Mereka pernah membuat persembahan pada malam jamuan pre-medic pada tahun lepas. Orang TV3 cakap, mereka gunakan ubat guna-guna kat juri profesional tersebut nak bagi lagu dyorang masuk final. Ish2,khurafat. Tapi ini tidak mengecewakan Elias apabila lagu Cinta Adam Dan Hawa layak! tahniah. 1,2,3 go! *ramai-ramai* cinta adam dan hawa..~

Lagu Dan Sebenarnya pasti menjadi pilihan penonton. Kalau ada undian sms, confirm boleh menang. Sebab Yuna sekarang ramai penyokong. Bunkface? Ramzi (bukan nama sebenar), kalau i nak baju bunkface boleh tak you..orang laen dapat, i tak dapat pun tau..
ah, tak larat nak gelak. Nostalgia zaman muda-mudi. Tahun ini, takdelah lagi tengok AJL ramai-ramai kt pv, penuh satu rumah Arip, tv Ramzi. Mereka berdua kawan baik. Baik sangat. Sesak, Macam bangla duduk lepak lepas abis keja malam-malam kat umah usha tv.

Persembahan pada malam ini bakal memberi keputusan yang mengejutkan. Istimewa buat Misha Omar,, go! go! chayok!


 Foto AJL ke-23.Tiada di  dalam ini: siput ( dia tangkap gambar )* Pagi tadi terdengar lagu Couple-Pergi di radio Muzik.Fm. Masuk pun radio!

← Previous Page Next Page →